חנה קורן, גרפולוגית, מציגה: שרבוטים שנעשו במהלך ישיבות. מה זה אומר על המשרבט
משהו משהו - מאת הראלה סטוצקי-באר
פורסם ב'מעריב': בדצמבר 2005 עמוד 1-2 מתוך 3
מה שאתם מציירים (ומה שזה אומר עליכם)
חנה קורן, גרפולוגית, לא בוחנת רק את כתב היד של האדם, אלא גם את השרבוטים שהוא מצייר במהלך הישיבות. השרבוט אינו מאפשר אמנם ניתוח אופי, אבל הוא בהחלט עשוי להעיד על מצב הרוח בו היה נתון המשרבט כשישב והקשיב. מנהל, שים לב: מהיום לא כדאי לזרוק את השרבוטים בסוף כל ישיבה. עדיף לאסוף אותם, ולבדוק בעזרתם מה הרגישו העובדים שלך בזמן שאתה דיברת.
זה קורה למרביתנו כשאנחנו צריכים ריכוז גבוה- בזמן שיחת טלפון, הרצאה, בעת ניהול משא ומתן או פרזנטציה, ובאופן כללי- כאשר מישהו מדבר ואנחנו צריכים לשבת בשקט ולהקשיב. אז אנחנו משרבטים. פתאום העט או העיפרון מתעוררים לחיים משל עצמם ומתחילים לנוע על הדף, יש מי שנהנה מהשרבוט, יש מי שעושה זאת מבלי משים. יש שרבוטים קטנים ויש שרבוטים גדולים, המשתרעים על דף שלם. יש בהם מושחרים ויש עדינים, יש שנראים כמו ציור מושקע, ויש הנראים כמו קשקוש חסר משמעות. בקיצור, יש מכל המינים והסוגים. וכשנגמרת הישיבה- או שיחת הטלפון- אנחנו ברוב המקרים לוקחים את הדף המשורבט וזורקים אותו לפח, כאילו היה אשפה.
מבחינתה של חנה קורן, גרפולוגית הפועלת בארץ ובעולם, זו טעות. השרבוט, עבורה , הוא אמצעי נוסף להבנת הנפש. "זהו כלי מאוד אינטואיטיבי". היא אומרת, "שקצת כמו חלום, נושא מערכת סמלים. חלקם ברורים וקלים לפענוח וחלקם מעורפלים ומוסתרים יותר". ואף שהשרבוט מוערך באותו אופן שבו מעריכים כתב יד ועל-פי אותם הסימנים- מבנה הקו, תנועות, זוויות, עגלגלות, מהירות וכד'- הוא נבחן בחוקים אחרים לגמרי. כי, כמו שמסבירה קורן, בשונה מחוקי הכתיבה שמלמדים אותנו כבר בכיתה א'- איך ואיפה להניח את העט על הנייר, איך ומאיזה כיוון לכתוב כל אות, כמה רווחים להשאיר וכו'- שלפיהם נבדקת הסטייה, לשרבוט אין תקן. כלומר, אין לו חוקים.
קורן: " בשרבוט כל אחד יכול ורשאי להניח את העט או העיפרון בכל מקום שירצה, ולהוציא מקצהו כל יצירה, בלי כללים. המרכיב הקרוב ביותר אליו הוא החתימה, שגם לה אין תקן". זו הסיבה, היא אומרת, ששרבוט הוא כלי עזר נוסף, בעל משקל סגולי לא גבוה אומנם , אך כזה המאפשר גם למי שלא מכיר את מקצוע הגרפולוגיה ולא מודע לחוקי הכתב, להיעזר בו כדי להכיר אנשים, להגיע אליהם, להבין אותם ולשפר סיטואציות.
בשנת 1976 הקימה חנה קורן בחיפה את מכון הגרפולוגיה שלה. היום יש לה סניפים בתל-אביב, לונדון וקפריסין, ומלבד הגשת חוות דעת משפטיות לבתי משפט והעברת קורסים במכון, עיקר עבודתה הוא ייעוץ לקבלת עובדים חדשים וקידומם של עובדים ותיקים. עם לקוחותיה נמנים משרדי ממשלה, תעשיות ביטחוניות, קונצרנים, חברות מסחריות וחברות פרטיות. בין הלקוחות המשתמשים בשירותי הגרפולוגיה שלה באופן קבוע מצויים בנקים גדולים, מרכזי השקעות, משרדי עורכי-דין, רואי חשבון, משרדי חקירות, חברות בטוח ועוד.. "ישנו כמובן המיון הראשוני, הנעשה על-פי קורות חיים שכותב המועמד בכתב ידו. בכך הוא חוסך הרבה מאוד זמן ואנרגיה. אבל חשוב לומר כי מעבר לכך, הדו"ח לא רק קובע אם רצוי לקבל אדם לתפקיד כלשהו או לקדם אותו, אלא הוא גם מתייחס לתכונותיו של המועמד, וכך עוזר להבין אותו טוב יותר ולדעת איך להניע אותו במקום להתעצבן או לרדת עליו". שרבוט, אומרת קורן, אינו חלק מהדו"ח, כי על-פי רוב השרבוט מעיד פחות על האישיות ויותר על המצב הרגעי, "אבל כשרוצים לדעת באיזה "סטייט אוף מיינד" נמצא הלקוח, או המועמד או השותף, ברגע נתון, שווה להעיף מבט על שרבוטיו".