גרפותרפיה לחולי פרקינסון | |
חנה קורן | |
הסימן הראשון בדרך כלל למחלת הפרקינסון היא הקושי בכתיבה. הקושי הזה נוצר לעיתים קרובות מרעד עליו הכותב מתקשה לשלוט ומהעדר קואורדינציה.
חולי פרקינסון חשים תסכול עז בכל פעם שהם מנסים לכתוב ולו רשימת מכולת קצרה. היד כאילו לא נשמעת להם ולמרות שהם מתאמצים התוצאות אינן תואמות את המאמצים. הבעיה הכי גדולה היא החתימה. לחולי הפרקינסון יש בדרך כלל פתרונות לכתיבה עצמה. הם יכולים ללמוד להקליד במחשב, או לבקש מהמוכרת בחנות למלא עבורם את השיק. אבל מה הם יכולים לעשות עם החתימה. אף אחד לא יכול לחתום במקומם. בשנים האחרונות נרתמה הגרפו תרפיה (טיפול באמצעות כתב יד) לעזרת הסובלים מפרקינסון.
כתב היד של חולי פרקינסון לאחר שהצליחו להשתלט על הרעד מתחיל לעיתים קרובות בגודל רגיל ולאחר כמה שורות כתב היד הולך וקטן.
כאשר אנחנו, הגרפולוגים נתקלים בכתב יד רועד (ולא של כותב שכתב תוך כדי נסיעה ברכבת...) וגודל האותיות הולך וקטן – יווצר מיד חשד לפרקינסון. סימנים גרפולוגיים נוספים מראים כתב יד בו הכותב אינו מסוגל להרים את העט מהנייר. האותיות מתחברות בינן לבין עצמן, הקישור בין האותיות נעשה באותו לחץ כמו האותיות עצמן וקשה מאד לקרוא את הכתוב.
אחד הענפים של הגרפולוגיה היא הגרפו תרפיה. הגרפו תרפיה נועדה להקל על הכותב ולשפר את מצבו הנפשי, או במקרה של מחלת הפרקינסון גם על מצבו הגופני.
אפשר לדמות את הגרפותרפיה לשיפור היציבה ואופן ההליכה, כמו בשפת הגוף. אדם שהולך שפוף, כבוי, לא מחייך, כתפיים שמוטות ישקף לרוב הרגשה מלנכולית או אפילו דיכאונית. אם נלמד אדם כזה, ללכת זקוף, לחייך, להרים את הכתפיים ולפקוח את העיניים, אין ספק שהרגשתו תשתפר בהדרגה.
הגרפו תרפיה היא ענף של הגרפולוגיה אולם נמצאת יותר בתחום הטיפולי. המטופל לומד לעשות תנועות חדשות, להרחיב את תחום הפעולה של היד הכותבת ועל ידי כך לשפר את הרגשתו.
הגרפו תרפיה מהווה לעיתים קרובות פתרון לילדים המסרבים להגיע לטיפול קונבנציונלי, לאנשים שלא מוכנים לשמוע על שיחות יעוץ או פסיכולוגים ולאנשים שקשה להם לבטא את עצמם בע"פ. ילדים ומבוגרים רבים מצאו את הגרפו תרפיה יעילה עבורם ועוזרת להם להשתחרר ממצוקות, קשיים ומתח.
מאמרים נוספים בנושא גרפולוגיה >>
|