אחת הבדיקות הפופולאריות ביותר שעוברים מועמדים לעבודה במסגרת תהליך המיון היא הבחינה הגרפולוגית.
למעשה מדובר בסדרת בדיקות אותן עובר המועמד על מנת לבדוק את תכונותיו ומרכיבי אישיותו ולבדוק התאמה למשרה המבוקשת.
היתרון המשמעותי ביותר של בדיקה גרפולוגית מסוג זה היא שלא ניתן לזייף את המבחן ולהשפיע על התוצאה המתקבלת בו. בעוד שבסוגי מבדקים אחרים, נבחנים יכולים להשפיע על התוצאה באמצעות לימוד התוצאות הרצויות, במבחן גרפולוגי נבדק מכלול הפרמטרים המופיעים בכתב היד, ובנוסף הגרפולוג הבודק אינו רואה את המועמד ולכן הבדיקה היא אובייקטיבית ככל האפשר.
למעשה, הבדיקה הגרפולוגית "נקייה מרעשים" משום שהכותב מקבל דף חלק ומתבקש לכתוב עליו בצורה ספונטנית – אין כאן שום גירוי מכוון כמו בבדיקות פסיכולוגיות אחרות ולכן התוצאה המתקבלת נמדדת גם בכלים אובייקטיבים ככל האפשר.
חשוב לציין שהבדיקה הגרפולוגית למועמדים לעבודה מתייחסת למכלול הנתונים המתקבלים ממספר בדיקות גרפולוגיות שונות ואין להסיק על המועמד לעבודה רק מניתוח מבחן ספציפי אחד.
המסקנה המתקבלת מנתון זה היא כי מבחני גרפולוגיה מסוג זה מניבים תוצאות מדויקות ואובייקטיביות יותר מסוגי מבדקים אחרים.
האם אפשר לרמות או לשנות את התוצאות במבחן גרפולוגי?
ישנם כאלו הנוהגים להמליץ למועמדים לעבודה ל"פברק" את המבחנים הגרפולוגיים בהתאם לעצות שונות.
כאשר מדובר במבחן העץ, בוודאי ימליצו רבים לצייר עץ גדול יותר, או בעל פירות רבים יותר, עם שורשים סבוכים וכדומה – אולם גרפולוג מיומן ידע להתעלם מנתונים אלו ולהגיע לתוצאות מדויקות בניתוח האישיות והכישורים גם מבלי ליפול בפח זה.
הסיבה לכך היא כאמור המבנה של המבחן הגרפולוגי והדרך בה גרפולוגים משתמשים בניתוח מכלול הפרמטרים על מנת להגיע למסקנות כלשהן.
כל ניסיון להטות את התוצאות ולצייר את אותו העץ במבחן הגרפולוגי בהתאם לעצות שקיבלתם יזוהה במהרה על ידי גרפולוגים מיומנים.
במידה ונוצר פער בין המבחנים השונים, הגרפולוג עלול לפרש את התוצאות בצורה לא נכונה בשל הסתירה המתקבלת בניתוח – דבר זה עלול להוביל למסקנה כי מדובר באדם בעל קונפליקט אישיות וסתירות פנימיות רבות, דבר שבוודאי אינו מתקבל באהדה רבה אצל מעסיקים.
אז איך ניגשים למבחנים הגרפולוגיים ואיך מציירים את העץ?
כאמור, כל ניסיון לרמות במבחני הציור הגרפולוגיים נועד לכישלון ועלול לפגוע במועמד עצמו.
גרפולוגים העוסקים במיון והשמה אומרים כי הדרך הטובה ביותר לגשת למבחנים גרפולוגיים מסוג זה היא פשוט לצייר בצורה הספונטנית ביותר שאפשר ולא לנסות להתאים את התוצאה למה שנראה לכם כתוצאה רצויה.
במבחנים הגרפולוגיים נבדקים אלמנטים רבים בדף: השוליים, החתימה ועוד.
לכל אחד מהאלמנטים הללו יש חשיבות רבה המשוקללת לבסוף על ידי הגרפולוג.
למעשה, למבחן הגרפולוגי יש חשיבות רבה למעסיקים. מלבד הבדיקה האם מועמד כלשהו מתאים למשרה המוצעת, למבחן זה יש גם יתרון בתיאום ציפיות בין המעסיק לבין המועמד לעבודה.
המבדקים הגרפולוגיים מספקים למעסיק תמונה כוללת על המועמד ועל תכונותיו. כך יכול המעסיק ללמוד לאיזה תפקיד יתאים העובד והאם הכישורים בהם הוא ניחן אכן מתאימים לדרישות עבודה.
בנוסף, בזכות הנתונים המתקבלים בבדיקות גרפולוגיות יכול המעסיק ללמוד מהם הכישורים הבולטים ומהן התכונות החיוביות והשליליות של כל עובד – כך הוא יכול להתאים את שגרת העבודה המוצעת בהתאם לתכונות הספציפיות של העובד.
לדוגמא: עובד חסר יוזמה אישית יזדקק להכוונה אישית מדוקדקת – מעסיק שיודע כי זוהי אחת מהתכונות של העובד ידע להתאים את שגרת העבודה לתכונה זו של העובד. מכאן, שכולם מרוויחים מכך.
לבסוף, נחזור על העיקר: אין שום דרך ממשית להתכונן לבחינה הגרפולוגית של מבחני המיון וההשמה. כל עצה שתקבלו ותגרום לכם לשנות את הדרך בה אתם ממלאים את דפי הבחינה עלולה לפגוע בכם ובסיכויי הקבלה שלכם לעבודה, לא משנה כמה עצות לציור העץ במבחן העץ הגרפולוגי תקבלו, אף אחת מהן לא תסייע לכם.
ויותר מכך, אם אכן יתקבלו נתונים סותרים בבחינה הגרפולוגית ואדם לא מתאים יתקבל למשרה כלשהי – חוסר ההתאמה יתגלה במהרה וגם העובד וגם המעסיק יאלצו להיפרד זה מזה ולהתחיל בתהליך מיון והשמה חדש.