קבלות החלטות על פי הגרפולוגיה |
|
קבלת החלטות היא עניין פעוט וחסר חשיבות עבור האחד אך מקור לייסורים ולבטים עבור האחר. יש מי מאתינו שמקבלים החלטות קטנות מבלי לחשוב פעמיים, לגבי גדולות יותר מתלבטים, מתייעצים או פשוט - נמנעים.
אחדים, מייד לאחר קבלת ההחלטה פונים לביצוע. חלקם מביטים לאחור תוהים, מתייסרים וחלקם שועטים קדימה – ההחלטה התקבלה. בוצע. הלאה...
אחרים צריכים להחליט האם אומנם ההחלטה שהתקבלה – נכונה. ואם כן – האם זה הזמן? ואם זה הזמן – אז איך? ואם כבר איך – אז מה יקרה? ואם כבר מה יקרה – אז אולי כדאי לסגת....
החלטה דורשת שינוי. שינוי דורש התמודדות. התמודדות דורשת מאמץ. בכל מקרה, החלטות גדולות הן החלטות שיכולות לגרום לנו לצאת מ"אזור הנוחות" שלנו. הן עשויות לחולל שינויים מהותיים בחיינו. הן עשויות גם לא.
קבלת ההחלטה היא רק צעד אחד בתוך שרשרת של השתלשלויות. מצב מסוים הוליד צורך מסוים. אותו המצב מורכב מאירועים קטנים וגדולים החוברים להם יחדיו ומבשילים עד לרגע שבו האדם מרגיש/חושב/יודע/מבין כי אין ברירה, או פשוט יש צורך – לקבל החלטה. החלטה שמטרתה שינוי או שדרוג המצב הקיים.
האם מקבל ההחלטה מסוגל לראות את התמונה הכוללת ברגע בו הוא מרגיש שהוא חייב לקבל החלטות? האם הוא אכן עושה זאת מתוך תובנה ותבונה או שמא מתוך לחץ? מתי זה "נכון" לקבל החלטה ומתי "לא נכון"?
האם מי מאתינו יכול לדעת בוודאות מה יקרה מרגע שיקבל החלטה? קואלו פאולו, בספרו האלכימאי כתב: "החלטה היא רק ההתחלה. כשמישהו מקבל החלטה, הוא בעצם קופץ לתוך זרם חזק שיישא אותו למקומות שכלל לא חלם עליהם בשעה שהחליט."
נראה כי יש רבים המתעלמים מחלק זה הקשור קשר ישיר לקבלת ההחלטה. הם מבקשים לשלוט בתוצאות או משלים את עצמם כי קבלת החלטה פירושה קבלת התוצאה המבוקשת.
כל התובנות הפסיכולוגיות-פילוסופיות הקשורות לקבלת החלטות הן רחבות ולא ניתן לעלות על כולן כאן. יחד עם זאת, הנה מספר דוגמאות להתמודדות עם החלטות בכתב יד כפי שרואה זו הגרפולוגיה.
קבלת החלטות בראי הגרפולוגיה – דוגמאות
כותב זה מתלבט ארוכות ומתקשה לקבל החלטות. הוא חוכך בדעתו לכאן ולשם, מתקדם לעיתים בפרצים אימפולסיביים (ראו יציאה של המילה "בעקבות" עם רוחב משני מתקדם מתפרץ במילה ת') הבאים אחרי הססנות ארוכה בשלבים מוקדמים יותר. הוא חושב ונסוג, אומר ומתחרט, מתקדם ונעצר. קבלת ההחלטות כאן מתבצעת ממקום רגשי ורגשני, במקרה זה – פגוע. בשלב זה של חייו, תהליך קבלת ההחלטות מועד לטעויות שכן שיקול הדעת אינו מאוזן, הרגש שולט בהיגיון, המודעות העצמית נמוכה, אין פרופורציות בתפיסת המציאות ומכאן, שהוא גם נעדר יכולת לראות את הבעיות באופן פרופורציונאלי.
כותב זה הינו אימפולסיבי במהותו ובאופיו. הוא אינו מתעכב לחשוב יותר מידי או לתכנן. הוא פועל ביחס ישיר לרגשותיו, תחושותיו וצרכיו, מתקשה לדחות סיפוקים. גם כאן ההחלטות מתבצעות ממקום רגשי לחלוטין ומתוך מודעות עצמית נמוכה. התוצאות לטווח ארוך אינן נלקחות בחשבון וגם לניסיון העבר אין משקל רב. הדגש הוא על ה"כאן ועכשיו". למרות היותו מהיר וחד תפיסה, הכותב עדיין נשאר ילדי בתפיסתו את המציאות. למרות שמכיר במגבלות סביבו, הוא בוחר באופן סלקטיבי ואינטואיטיבי באילו מהן להתחשב ובאילו לא. הקו המנחה הוא – "רצונותיי מעל לכול".
כאן, לעומת זאת, הסיפור שונה לחלוטין. כותב זה מקבל החלטות לאחר מחשבה מעמיקה וארוכה. הוא מנתח את הפרטים והנתונים שבידיו באופן דקדקני עד שמרוב נתונים המכלול חומק לו מבין האצבעות. הוא מבקש אחר וודאות וביטחון ולכן החלטה תתקבל רק לאחר זמן ארוך. מרגע שקיבל החלטה הוא מתקשה להרפות, להתגמש ולתאם עצמו לשינויים. (ראו שולי שמאל – סיום הכתיבה התבצע על השולחן).
כותבת רגישה זו מבקשת לעמוד בציפיות, לרצות ולהיות "בסדר" עם כולם. שולי הפתיחה והסיום שלה מאוד נפתלים, רוחב האותיות משתנה באופן משמעותי. הרצון להתקדם ולבצע נבלם פעמים רבות בשל הצורך הפנימי להתחשב באחר. קבלת ההחלטות כאן מעוכבת בשל הצורך לוודא כי "אין נפגעים".
החלטות אינן דבר קל כלל ועיקר. הן משנות את פני הדברים ואין כל דרך לדעת האם הדברים היו אחרת לו לא הייתה מתקבלת החלטה זו או לו הייתה מתקבלת אחרת. אין כל דרך לדעת אם ההחלטה הייתה נכונה או שגויה.
יש החלטות שמובילות לתוצאות מצוינות ויש כאלו שמאכזבות אך כולן, במידה ובחרנו להחליט – ובמידה ולא – הרי שזו גם בחירה, דורשות מאיתנו לבצע את הדבר האחד – לפרוץ מעבר לגבולות הפחד שלנו מפני שינוי ואי וודאות, להעז ללכת אחרי הרצון, התחושה, ה"בטן", לדרוש עבור עצמינו את הטוב ביותר.
מאמרים נוספים בנושא גרפולוגיה >>
|