הכוונה מקצועית בעזרת גרפולוגיה |
|
"מה אתה רוצה להיות כשתהייה גדול??". אחת השאלות המוכרות יותר מימי הגן ובית הספר. "הבן שלי יהיה רופא מפורסם, אתם עוד תראו!". אם לא רופא אז עורך דין. אם לא עורך דין אז שופט. העיקר שייסב נחת להורים הגאים.
יש מי מאיתנו שמאז הילדות ברור לנו מה נעשה "כשנהיה גדולים". לעיתים אנחנו גם גדלים ומבלי לשאול את עצמנו אם חלום הילדות אכן עדיין מתאים, אנו קופצים למים, צולחים את הלימודים ומתגאים בתואר הנחשק. עבור חלקינו החלום הופך למציאות שהיא מדהימה, מרתקת, מספקת ואין דבר נפלא מכך (כמעט...) אולם עבור אחרים החלום שלנו או של הורינו עבורנו, הופך לסיוט. בדיעבד, מתברר שגדלנו להיות אנשים שונים בתכלית ממה שחשבנו או שהחלום, מלכתחילה, ממש לא תאם את מציאות חיינו, אישיותנו ועוד. אנחנו בכלא. לפעמים כלוב של זהב... אבל עדין כלא....
לא תמיד אנחנו יודעים לזהות את ה"כלא" בהתחלה. משהו מפריע לנו ואנחנו לא יודעים מה. אנחנו חסרי מנוחה, חסרי סיפוק. משהו חסר ואין לנו מושג מהו.
העבודה? מה פתאום?! הרי הגשמנו חלום ילדות...
לעומת אותם הילדים שיודעים כבר מגיל גן "אני אהיה וטרינר'.. 'אני כבאי!'... 'אני גננת!".. יש את אותם הילדים שממש לא מוטרדים מכך והם גדלים ועדיין לא ממש מתעסקים בנושא, משתחררים מהצבא ומוצאים את עצמם מתמודדים עם שאלה מהותית: "עכשיו אני כבר גדול. מה אני רוצה להיות???". התשובה, פעמים רבות היא : "אין לי שמץ של מושג....."
|
|
אין זה משנה מהן הסיבות המובילות אנשים לבחור מקצוע כזה או אחר. לעיתים הגענו למקצוע כי זה היה חלום ילדות. לעיתים כי ההורים דחפו עד ששכחנו כי רצינו משהו אחר, לעיתים כי זה פשוט הזדמן, נקלענו לתוך סיטואציה, הלכנו איתה, נתקענו בתוכה. לעיתים כי בחרנו "מקצוע פרקטי".
בכל אחת מהסיטואציות האלו יכול למצוא עצמו אדם במצב בו הוא אינו שלם עם מה שהוא עושה, אינו יודע מה הוא רוצה לעשות. הוא רוצה שינוי. הוא מרגיש שהגיע הזמן. הוא רק לא יודע לאן ללכת. מה לעשות. האם להיות עצמאי או שכיר? האם להישאר בתחום או לשנות? האם החלום שליווה אותי מילדות, זה שלא הגשמתי, האם הוא נכון לי היום? לאן ללכת? איך? איפה ללמוד?
הכוונה מקצועית הנשענת על ניתוח גרפולוגי יכולה ואף נותנת מענה הולם ללבטים אלו. כיצד?
כתב היד הוא "ראי הנפש". הניתוח הגרפולוגי מאפשר הצצה מאוד אמיתית אל תוך נבכי נפשו של הכותב וחושף את מרכיבי האישיות, המעלות, המגבלות, האיכויות והכישורים. הוא מלמד אותנו על דפוסי ההתנהגות והפעולה, מלמד על הפער, אם קיים, בין מי שאנחנו באמת לבין מי שאנחנו חושבים שאנחנו, הוא חושף את האמת שמאחורי ה"מנטרות" שאנו משננים מילדות לטוב או לרע.
בעת התאמת מקצוע לאדם אנו מנסים להתחשב במגוון של גורמים:
- מצב משפחתי וכלכלי. מי שאין בידו לממן לימודים באוניברסיטה - אין טעם שנפנה אותו למקצועות שאולי מתאימים לו אך ידו אינה משגת אותם. מי שאין לו זמן להקדיש ללימודים אינטנסיביים - גם בזה חייבים להתחשב.
- תכונות אופי. אדם מוחצן, מטבעו זקוק או לפחות מאוד נהנה לעבוד עם אנשים אחרים. מופנמים נהנים מסביבה יותר שקטה ומרחב מחייה יותר רחב. הפטפטנים העליזים בעלי כושר הביטוי הקולח אוהבים לדבר ולהקסים, יצירתיים נהנים מיצירה. יש מי שהוא חוקר בנשמתו, שחייב להבין כל דבר ודבר ויש מי שהוא "חפיפניק" שנוהג לעגל פינות בכל הזדמנות. כל אחד מאתנו "בנוי" אחרת ולכן חייבים להתאים את אופי המקצוע לאופי של הנועץ.
- איכויות וכישורים. נודה על האמת: לא כל אחד מאיתנו יכול להיות אסטרונאוט, רואה חשבון, שופט, גננת או טבח. יש מי שהוא בעל סבלנות ואהבה למספרים ולעובדות והן שונות לחלוטין מסבלנות ואהבה לאנשים, לילדים, לבעלי חיים. יש מי שחשיבתו מקורית, מהירה, אינטואיטיבית, אולי אף פזיזה ויש מי שחשיבתו איטית, מבוקרת, מנתחת, מהוססת. זה לא אומר שהראשון טוב יותר מהשני ולהיפך. זה פשוט אומר שיש אחד שהוא כזה, אחד שהוא אחר ומקצועות מסוימים "זקוקים" לאיכויות מסוימות והן לא תמיד נמצאות אצל כולנו, גם אם אנחנו מאוד רוצים להשלות את עצמנו שהן שם.
- לבטים של הכותב לגבי מקצועות כאלו ואחרים. לעיתים אין לנו מושג מה אנחנו רוצים. לעיתים יש לנו כל כך הרבה רעיונות שאין לנו מושג מה מתאים יותר, "על מה כדאי ללכת" וכך הלאה. חשוב לנו שהנועץ ישתף אותנו בלבטים שלו. חשוב לנו שכאשר הוא יקבל מאיתנו את הייעוץ, הוא יקבל מאיתנו לא רק את הרעיונות וההצעות שלנו לגביו, אלא, ננצל את ההזדמנות כדי "לחסל" את ההתלבטויות. חשוב לנו לעבור תחום-תחום ולהסביר מדוע "כן", מדוע "לא", ומדוע "לא עכשיו".
כיצד מתבצעת ההכוונה המקצועית?
להכוונה המקצועית ארבעה שלבים שונים:
- פגישה עם גרפולוג. בפגישה זו הנועץ מתבקש למלא טפסים ומתנהלת שיחה קצרה במהלכה מוסבר התהליך ומבצעים "תאום ציפיות". אנחנו נוכל לומר בפגישה השנייה שיש פוטנציאל "אדיר" לעסוק בעריכת דין אולם אין ביכולתנו לנבא הצלחה. חשוב להדגיש: במקרים מסוימים, כבר בפגישה הראשונה או מייד לאחריה הגרפולוג ימליץ על הרחבה לייעוץ אישי. לעיתים, הלבטים או תחושת המחנק ממצב קיים אינם קשורים כלל ועיקר לעבודה נוכחית אלא למצב רגשי/נפשי ואנו נמליץ לבצע "בדק בית" מעמיק יותר. ההחלטה, בסופו של דבר היא בידיו של הנועץ בלבד.
- שלב העבודה. במהלכו, לפחות שלושה גרפולוגים שונים עובדים על כתב היד. הגרפולוגים הנוספים אינם מקבלים אף פרט מזהה של הכותב/ת כדי לשמור על פרטיות מלאה.
- פגישה שנייה עם הגרפולוג. פגישה ממוקדת מאוד, במהלכה אנו פורסים בפני הנועץ את הממצאים שלנו ומסבירים מהן התכונות, הכישוריים וכדומה שבגינן המלצנו על תחום כזה או אחר, שפסלנו או שאנו ממליצים לפסול התלבטויות או שחיזקנו אחרות. חשוב להדגיש: הייעוץ אינו נמסר בכתב. אנו ממליצים להקליט את השיחה.
- שלב זה הוא אופציונאלי. במהלך הייעוץ האישי הנועץ עלול להרגיש "מוצף" במידע. מכיוון שהמוח שלנו נוטה "לשכוח" את מה שפחות נעים ונוח, ההקלטה מאפשרת חזרה על הדברים לשם עיבוד הנתונים. בעקבות כך עשויות לעלות שאלות נוספות אותן ניתן לרכז ולשלוח מייל למכון, במהלך החודש שלאחר הייעוץ.
פרטים נוספים ניתן לקבל בטלפונים:
ת``א: 077-4244450
חיפה: 04-8551180
או באמצעות השארת הפרטים הבאים:
|